Om Yerba Mate

Historia

Den sydamerikanska växten Yerba Mate (ilex paraguarensis) upptäcktes av Guarani-indianerna i Argentina långt innan européerna kom dit. För dem var det en helig växt, och te bryggt av den var en stor del av deras kultur. Dess energigivande och koncentrationshöjjande egenskaper tillsammans med den höga positiva hälsoeffekten, gjorde att den blev "en gudasänd dryck". Yerba Mate användes vid jakt, resor, ritualer och som social dryck i vardagen. När sedan jesuitmunkarna kom till Sydamerika under 1600talet, upptäckte de Yerba Mate och spred den vidare till spanjorerna. Det sades att en människa kunde överleva i månader endast på Yerba Mate och torkat kött.

Var växer den

Yerba Mate växer vild i stora delar av Argentina, Chile, Peru och Brasilien, men större delen av det som konsumeras är odlad Yerba Mate, ofta även odlad ekologisk. Årligen skördas 300 000 ton Yerba Mate och i många delar av Sydamerika har den blivit en nationaldryck. För många sydamerikaner är Yerba Mate (eller "Maté" som den ofta också kallas) en större del av vardagen än kaffe. I Uruguay ligger snittförbrukningen på 10kilo per år och invånare.

Växten

Växten Yerba Mate (ilex paraguarensis) är en djungelväxt, ett träd som kan bli upp mot 15 meter högt. Från denna skördas årligen blad och tunnare kvistar för att sedan torkas eller rökas till det som vi sedan brygger teet av.

"Join the MateRevolution"

Idag ökar användandet av Yerbamate över hela världen, främst i USA där bl.a "Men's Journal Magazine" skrev i sin artikel sommaren 2007: "Yerba mate is the latest hip energy drink". Men även Tyskland, Frankrike, Spanien, Polen med flera har hakat på denna trend. Av oss västerlänningar har den fått namnet "det gröna guldet" eller "naturens energidryck".

Amanda - 1Kg
Amanda - 1Kg
Pris

119