Om Kalebassen

Lär mer om kalebassen och hur du förbereder den för användning.
**Varning**
Häll inte kokande vatten rätt i en oanvänd eller väldigt torr kalebass då det är stor risk att den spricker. Kokande vatten skadar också din Yerba Mate och du kan bränna dig i munnen.

Yerba.se ersätter inte spruckna eller läckande kalebasser som beror på felanvändning.

Om kalebassen

En kalebass eller cabaça, calabaza, cuia eller porongo är tillverkad av frukten av ett kalebassväxt och används för att dricka Yerba mate på det traditionella sättet. Dess storlek och form varierar från region till region. Kalebasser är ofta vacker dekorerade och målade för hand i olika vackra mönster och färger.

Både på utsidan och insidan av kalebassen finns det naturliga bruna och grå fläckar. Som inte ska ses som ett fel på produkten utan som en unik och vacker del av växten.

Hur du gör i ordning din Yerba Mate kalebass

För att din kalebass ska vara färdig för användning måste den göras i ordning. Detta förhindrar sprickbildning, mögling, och förbättrar din mate upplevelse. Du kommer att märka att ju längre du använder din kalebass, desto bättre kommer din Yerba att smaka.

Fyll kalebassen halvvägs med Yerba Mate. Om möjligt tillsätt 1 matsked aska (från ved eller andra brända växter - inte använda aska från kol och andra icke-vegetabiliska källor). Till sist, häll varmt vatten i kalebassen tills den är full (max 70-80 grader). Låt kalebassen stå på en väl ventilerad plats i 1-2 dagar och fyll på med vatten allt eftersom kalebassen absorberar mer och mer. När den stått i 1-2 dagar kan du hälla ut innehållet i kalebassen och skölja noga i rinnande vatten. Skrapa sedan försiktig med en sked för att få ut lösa och mjuka delar. Skölj igen. Fyll på med Yerba Mate och varmt vatten igen, låt stå i 24 timmar. Skölj ur och skrapa försiktigt igen.

Nu är kalebassen redo att användas. Kalebassen kan under processen ändra färg lite då den drar åt sig vatten. Väldigt litet läckage kan också förekomma men brukar upphöra sen när kalebassen används normalt.

Tar väl hand om din kalebass

När du har gjort i ordning din kalebass och börjat använda den är det viktigt att du vet hur man tar bra hand om den. En bra kalebass ska du ha en lång tid och den kommer ge dig många års Yerba Mate njutande.

Först och främst ska du vara försiktig med din kalebass och inte tappa den, den är tunn och små sprickor bildas lätt. En kalebass kan också mögla om den inte torkas korrekt. För att hålla den torr och ren mellan användningarna, skölj ur den med rinnande vatten och placera den i en väl ventilerad och varm plats, helst i 45° vinkel så att den cirkulerande luften passerar i kalebassen. Alternativt använd också en bomullsduk att torka överflödigt vatten efter du sköljt ur kalebassen. Tänk på att aldrig diska kalebassen i diskmaskin eller med diskmedel.

Vid tecken på mögel (vanligtvis vit eller svart "lurviga" prickar) som syns på insidan när kalebassen ska användas, skölj kalebassen i kokhett vatten. Rengör kalebassen med aska igen för att avlägsna och förstöra eventuella rester av mögel.

Om du har lätt att få allergiska reaktioner mot mögel, försök inte återanvända kalebassen efter mögelangrepp.

Yerba.se eller företaget bakom tar inte ansvar för personliga hälsoproblem som kan uppstå genom användning eller felanvändning av kalebasserna. Instruktionerna om förberedelser och mögel är avsedda att ge våra kunder information om hur ursprungsfolkningen traditionellt hantera sina kalebasser.

Amanda - 1Kg
Amanda - 1Kg
Pris

119