Bra för hälsan

Det är svårt att inte imponeras av Yerba mate's alla positiva egenskaper, här nedan förklarar vi några.

Motverkar det dåliga kolesterolet LDL.

I en färsk studie har forskare upptäckt att Yerba Mate ökar mängden av enzymet HDL och sänker LDL. HDL är det positiva enzymet som motverkar kolesterol, medan LDL är det dåliga kolesterolet. Många av de positiva hälsoeffekterna hos Yerba Mate har länge varit kända, och i folktro sägs det bota allt ifrån cancer till huvudvärk.

Uppiggande - på flera sätt

Yerba Mates samansättning av stimulerande ämnen gör att många får en pigg, klar, välmående och samtidigt lugn känsla av drycken. Jämfört med kaffe så varar effekten längre och dessutom slipper Du känslan av stress som kaffe ofta kan ge. Detta beror bland annat på den höga mängden xantin-derivat. Koffein är ett xantin-derivat, men Yerba Mate innehåller bara en liten del koffein. Två andra xantin-derivat är teobromin och teofyllin, som också återfinns i te och choklad m.m. Dessa xantin-derivat finns i Yerba Mate, i en hög total mängd, något som är ovanligt och därför ger Yerba Mate en unik tillfredställande känsla.

Anitioxidanter

Yerba Mate innehåller stora mängder antioxidanter enligt undersökningar, nästan dubbelt så mycket som i vanligt grönt te. Dessutom innehåller det massor av vitaminer och mineraler, eller som "Men's Journal Magazine" skriver: "practically all of the vitamins necessary to sustain life." Allt detta tillsammans med de stimulerande aromatiska oljorna som också finns i Yerba Mate, gör att Du får en klar, lugn, tillfredställande känsla, som håller i sig förhållandevis länge. Många studenter upptäcker fördelen med Yerba Mate på grund av dess förmåga att höja koncentrations- och initiativförmågan, och på det sättet underlätta vid studier.

Ökar syresättningen

Tack vare det höga delen Teofyllin som finns i Yerba Mate, påverkar den även andning och syresättning på ett positivt sätt. Teofyllinet har en förmåga att vidga bronkerna. Efter en kopp Yerba Mate känner därför de flesta att det känns "klarare" att andas. Något som gör att det också kan fungera prestationshöjande vid idrott. Liksom kaffe kan det därför räknas som doping om det tas i stora mängder.

Gå ner i vikt

I Europa har Yerba Mate länge använts som ett bantningspreparat, och visst fungerar det även som det. Yerba Mate har en hungerdämpande effekt, och liksom de flesta andra xantin-derivat så ökar drycken ämnesomsättningen och fettförbränningen. En kopp Yerba Mate-te i samband med en måltid har en positiv effekt om Du vill hjälpa kroppen att hålla sin idealvikt.

En Detox för kroppen

Yerba Mate har en utrensande och renande effekt på kroppen. Drycken stimulerar gallan och renar blodet. Likt många andra xantin-derivat fungerar drycken även urindrivande, vilket också bidrar till en renande effekt.

Yerba Mate vs. Grönt te.

Grönt te är ju kännt för sina fina hälsoeffekter, även det fullt av antioxidanter och andra nyttigheter. Undersökningar visar att innehållet av antioxidanter i Yerba Mate är dubbelt så stort som i grönt te. Yerba mate innehåller 196 aktiva ämnen, varav 144 även finns i grönt te. Av världens 6 mest använda och stimulerande livsmedel, vilka är; Kaffe, Kakao, Te, Guarana, Yerba Mate och Kolanöt, är Yerba Mate segraren vad gäller mängden stimulerande och hälsofrämjande ämnen. Redan 1964 skrev The Pasteur Institute; "det är svårt att hitta en växt någonstans i världen som har lika högt näringsvärde som Yerba Mate har". Yerba Mate upptäcks av allt fler människor och vi hoppas att även Du tar chansen och provar denna otroliga växt, känn dess effekt och imponeras!

Finns det inga negativa sidor med Yerba Mate?

Knappt några, men likt all annan dryck/föda så är inte överkonsumtion att rekommendera, och med detta menas "konsumera riktigt mycket"! I Uruguay är medel-förbrukningen per år och invånare ca 10kg Yerba Mate, 4-5 koppar stark Yerba Mate per dag, är fullt normalt där. En del forskare rekommenderar minst 2 koppar dagligen, just för att få i sig dess mineraler och vitaminer. Personer med överaktiv eller blockerad galla bör däremot ta det försiktigt med Yerba Mate, med tanke på att Yerba Mate har en effekt att stimulera just denna. Har du hjärtproblem eller högt blodtryck bör det konsumeras med viss försiktighet, men detta gäller samma för alla xantin-derivat, som kaffe, te, choklad, guarana m.m. Kom ihåg att inte dricka det för hett. Mat eller dryck som är för varm är aldrig bra för kroppen, vare sig för stunden eller på lång sikt. 70-90 grader C är perfekt för Yerba Mate, då får du ut det bästa av både smak och näringsinnehåll.